To, co najważniejsze w budynku, to bezpośrednie doświadczenie przestrzeni. Wooden Space to niewiele więcej, niż schronienie z miejscem na ogień i sen. A mimo to, poprzez redukcję programu do niezbędnego minimum, stanowi ono okazję do przeżyć, których nie da się zaprojektować.

wooden space exploded axonometry

Projekt jest prosty: trzy ściany są pełne, jedna przeszklona. Miejsce pozostaje ukryte w lesie, dzięki elewacji z czarnego drewna, a możliwość wejścia wewnątrz widoczna jest dopiero po podejściu blisko. Aby wejść do środka, należy dostać się na taras po kamiennym stopniu a następnie otworzyć drzwi. Rozsunięcie błyszczących zasłon z materiału odbijającego ciepło ujawnia wysokie i jasne wnętrze. Na wprost wejścia znajduje się piec opalany drewnem.

wooden space floor plan

Dłuższe spojrzenie ujawnia więcej szczegółów. Patrząc w górę, przez naświetle w środku pomieszczenia można oglądać niebo. Wysokość wnęki po prawej stronie od wejścia wydaje się być odpowiednia do siedzenia, znajdzie się tam też miejsce do spania dla dwóch osób. Pod spodem znajdują się wysuwane schowki, które są doskonałym miejscem na schowanie plecaków i bagażu. Proste meble o szkieletowej konstrukcji, które mogą służyć jako siedziska lub stoliki, mogą być łatwo przesuwane i przenoszone. Z tarasu dostępne jest także oddzielne pomieszczenie do przechowywania, które pomieści np. drewno na opał czy narty.

wooden space section
Na wyposażeniu są też rzeczy, których nie widać. Chociaż grubość ścian to zaledwie 14 cm, posiadają one dwa rodzaje izolacji: ekologiczne włókna celulozowe oraz membranę refleksyjną, odbijającą promieniowanie cieplne. Dzięki temu ściana posiada bardzo dobre parametry, będąc jednocześnie przyjazna środowisku i zachowując lekkość całej konstrukcji. W zimie wnętrze będzie się szybko nagrzewać i dobrze trzymać temperaturę, z kolei w lecie cień rzucany przez zadaszenie nad tarasem zapobiegnie przegrzewaniu, więc wnętrze pozostanie chłodne.

wooden space materials

Ważną cechą konstrukcji jest także łatwość budowy oraz ewentualnej rozbiórki. Zamiast klasycznych fundamentów stosowane są tutaj specjalne śruby wkręcane w ziemię, które są proste w instalacji i poziomowaniu. Budowanie drewnianej konstrukcji szkieletowej i docieplenie ściany jest całkiem przyjemne. Przygotowanie elewacji zewnętrznej shou sugi ban poprzez opalanie drewna to również fajne zadanie. Gdyby bydynek miał zostać rozebrany, przeszklenia, membrany i fundamenty mogą być użyte ponownie lub oddane do recyklingu, z kolei elementy z surowego drewna mogą być użyte ponownie, bezpiecznie spalone lub pozostawione do biodegradacji. Wooden Space właściwie nie zostawi po sobie śladu.

 

Dane projektu

nazwa: Wooden Space
czas: Marzec 2016
miejsce: Nowy Brunszwik, Kanada

typ: projekt konkursowy
rozmiar: 17m2
materiały: drewno, izolacja celulozowa, membrana refleksyjna, shou sugi ban

konkurs: Can a building clear the air organizowany przez Forests International, Kanada
zespół: Piotr Paczkowski
link: Wooden Space
z recenzją Jury