The design task of this semester project was to design a residential building through transformation of a cube. My intention was to design spacious apartments, that would be a comfortable alternative to a detached house on the peripheries of the city. For the design of the apartments, the key decision to define their character was to include some of the exterior as a seamless continuation of the living rooms. The building offers two types of flats: 80 m2 M-3s and a 105 m2 M-5s, and each of them has an adjacent 7,5 m2 loggia with sliding doors. The four residential floors are using two repeatable layouts, varying by the location of loggias and windows.

The edges of the cube were initially 16 m long, but the given urban layout would be better with more space in the ground floor, hence the decision to make a diagonal cut and bring a spacious feeling to the entrance passage. Then, the retail areas were brought closer to the passage with a glazed curtain wall, while the residential entrances were slightly elevated and protected with an overhang.
The ground floor has a clear separation of the two functions along the load-bearing walls. The residential entrance features a practical bicycle parking and a shared room for storage, laundry or workshop. The 105 m2 retail area has an attractive glazed display window and may feature any kind of commercial enterprise.

Project info

name: Cubehouse
date: June 2010
location: Gdańsk, Poland

type: design concept
size: 1100 m2
materials: concrete, brick, plaster

team: Piotr Paczkowski
tutoring: dr inż. arch. Wojciech Targowski, Piotr Czyż
photographs: –